Zeg niet zomaar pedicure tegen een gespecialiseerd voetverzorger!

Voor mensen in het vak is het onderscheid tussen een pedicure en een gespecialiseerd voetverzorger duidelijk, maar in de praktijk bestaat hierover nogal eens verwarring:

Gespecialiseerde voetverzorging omvat veel meer dan esthetische voetverzorging bij de schoonheidsspecialiste. Een gespecialiseerd voetverzorger verstrekt een professionele basisvoetverzorging, aangevuld met de verzorging van huid- en nagelaandoeningen met als doel pijn en ongemakken die hiermee gepaard gaan weg te werken.

De gespecialiseerde voetverzorger merkt vaak als eerste problemen op ter hoogte van de voet en is daarom een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met de arts, de podoloog en de verpleegkundige. Een gespecialiseerd voetverzorger kan tevens een bijkomende opleiding volgen waardoor cliënten met systeemaandoeningen, zoals diabetes, reuma, vaataandoeningen, … perfect kunnen gescreend worden.

De Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers wil haar leden helpen om hun beroep meer en meer bekend te maken bij artsen, apothekers, podologen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers, maar vooral ook bij jan en alleman, die een professionele voetverzorging niet missen kan.

Wat kan een gespecialiseerd voetverzorger (GVV) voor u betekenen ?

De GVV zorgt voor een basisverzorging van de huid en de nagels van de voet :

 • Knippen, frezen en reinigen van de nagels

 • Wegnemen van overtollig eelt

 • Masseren van de voeten

De GVV zorgt voor een aanvullende verzorging bij pijn en ongemak :

 • Nagelproblemen zoals kalknagels, ingroeiende nagels, blauwe nagels, schimmelnagels, …

 • Huidproblemen zoals pijnlijke eelten, likdoorns, blaren, hielkloven, te droge of vochtige voeten, …

De GVV beschikt over speciale behandelingstechnieken zoals :

 • Kunstnagels bij nagelbeschadiging, uitgroeiproblemen of verlies van de nagel

 • Beschermende en drukontlastende verbanden, op maat gemaakt uit vilt of siliconen, bij pijnlijke knobbels en hamertenen.

De GVV geeft advies in verband met :

 • Dagelijkse voethygiëne en gebruik van aangepaste verzorgingsproducten

 • Schoenkeuze naargelang de voetproblematiek

 • Voetverzorging in geval van diabetes

 • Doorverwijzing naar andere zorgverstrekkers.

Uw behandeling door de GVV wordt in een aantal gevallen (gedeeltelijk) terugbetaald door uw mutualiteit. Contacteer uw ziekenfonds voor meer info.

Op www.voetmagazine.be, onder de link “Zoek Gespecialiseerde voetverzorgers” vindt u de gespecialiseerde voetverzorgers in uw regio.

De Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers vzw werkt mee aan de uitwerking van de nieuwe aanvullende opleiding ‘Voetverzorging bij reumapatiënten”. Deze opleiding is enkel toegankelijk voor gevestigde voetverzorgers en is gestart begin 2011. De eerste getuigschriften worden uitgereikt in juni 2011. Vanaf deze datum zullen houders van het getuigschrift van deze opleiding, met een speciale vermelding aangeduid worden op de BVV-website.

Deze informatie vindt u ook terug op de flyers die door de gespecialiseerde voetverzorgers worden verspreid. Deze worden uitgegeven door de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers vzw (BVV), erkende beroepsfederatie en UNIZO-geassocieerde sectororganisatie.